Česko krotí rozpočtový deficit, najtvrdšie to dopadne na rodiny

Český parlament schválil balíček opatrení, ktoré majú zmierniť deficit verejných financií. Takmer polovicu zníženia chce vláda dosiahnuť zvýšením daní. Prijaté opatrenia dopadnú najmä na strednopríjmové rodiny s malými deťmi.

Zbynek_Stanjura Český minister financií a podpredseda ODS Zbyněk Stanjura. Foto: ODS.cz

Slovenský zápas s vysokými schodkami verejných financií nie je unikátny. Naši západní susedia riešia rovnaký problém. Po mnohomesačnej diskusii poslanci minulý týždeň schválili takzvaný konsolidačný balíček – súbor opatrení, ktoré by mali rozpočtové deficity v najbližších rokoch znížiť.

Každá zahraničná skúsenosť je pre domácich politikov prínosná. Jednak nemusia vymýšľať už vymyslené veci, jednak sa môžu poučiť z chýb iných. Český konsolidačný balíček v mnohom spadne do druhej menovanej kategórie. V najväčšej miere totiž dopadne na rodiny s deťmi, ktoré patria do strednej príjmovej triedy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.